Opiskelijat ideoivat Manchesterista tulevaisuuden kaupunkia

22.06.2016

Kesäkuun alussa järjestetty viikon mittainen Smart City Bootcamp keräsi yhteen 15 eri alojen opiskelijaa, yhteensä viidestä Euroopan korkeakoulusta Manchesteriin. Viikon aikana opiskelijat työstivät älykkäitä ja kestäviä ratkaisuja tulevaisuuden kaupunkeihin.

Smart City Bootcamp järjestettiin Manchesterissä 6.-10.6.2016. Viikon aikana opiskelijat tutustuivat erityisesti Manchesterin kaupungin suunnitteluun, sen kestäviin ratkaisuihin ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Lisäksi opiskelijat olivat jo etukäteen itse ideoineet oman älykkään ja kestävän ratkaisun, jonka he toivat mukanaan Bootcampille. Ensimmäisenä päivänä opiskelijat jaettiin viiden hengen ryhmiin ja yhdessä ryhmä päätti mitä ratkaisua se lähtee viikon aikana kehittämään eteenpäin. Bootcampin suunnittelusta ja vetämisestä vastasi Manchester Metropolitan University (MMU) ja lisäksi mukana oli sparraajia Hogeschool Utrechtista ja Turun AMK:sta.

Turun AMK:sta mukana oli kolme eri alan opiskelijaa, muotoilun, liiketoiminnan logistiikan ja energia- ja ympäristötekniikan koulutuksista. Lisäksi opiskelijoita oli mukana myös neljästä muusta Carpe-verkoston korkeakoulusta, Hogeschool Utrechtistä, Universitat Politecnica de Valenciasta, MMU:sta ja HAW Hamburgista.

Energian varastointia ja älykäs kuittisovellus

Työstettäviksi projekti-ideoiksi valikoituivat rakennusten energian varastoinnin ratkaisu, modulaariset katuvalot sekä älykäs kuittisovellus. Viikon aikana projekti-ideoita työstettiin käyttäen muun muassa Business Model Canvasia ja lisäksi harjoiteltiin myyntipuhetaitoja. Opiskelijoita haastettiin jatkuvasti miettimään tulevaisuuden kaupunkia ja sitä miltä oma sovellus näyttäisi 20 tai 30 vuoden päästä. Tätä kautta ratkaisun uutuusarvo säilyi mukana suunnittelussa.

Rakennusten energian varastointiin keskittyneen ratkaisun ydin oli harmaan veden varastointi esimerkiksi talon katolle ja sen hyödyntäminen energiapiikkien tasaamisessa. Modulaariset katuvalot taas pyrkivät yhdistämään niin aurinko- kuin tuulienergian, langattoman verkon ja turvakamerapalvelun perinteiseen katuvalaisimeen. Vastaavia ratkaisuja on jo maailmalla, mutta ratkaisun lisäarvo oli juuri kaikkien eri toimintojen yhdistäminen sekä räätälöintimahdollisuus. Valaisin olisi esimerkiksi oiva ratkaisu festivaalien ja tapahtumien yhteydessä. Kolmas ratkaisu oli ympäristöystävällinen ja terveyttä edistävä kuittisovellus, jossa paperisten kuittien sijaan, kuitit tallentuisivat jatkossa älypuhelimen sovellukseen. Tätä kautta esimerkiksi tuotteiden takuukuitit olisivat aina tallessa ja lisäksi kuittien sisältämää, terveydelle haitallista BPA-yhdistettä ei päätyisi enää ihmisten käsiin.

Bootcampin viimeisenä päivänä järjestetyssä ”Leijonan luola”-tyylisessä sessiossa, opiskelijat kilpailivat keskenään parhaasta ideasta ja pyrkivät saamaan ”sijoituksia” omalle idealleen. Voittajaksi tuomaristo valitsi älykkään “EC’t”- kuittisovelluksen. Voittajaryhmässä oli mukana kaksi Turun AMK:n opiskelijaa. Tuomaristossa oli mukana edustajia kaikista Carpe-korkeakouluista, Utrechtin kaupungista ja paikallisesta yrityksestä.

Katso viikon tunnelmia kuvaava video täältä.

Carpe-Essence avaa uusia ovia oppimiseen ja opetukseen

Carpe-verkoston kesken toteuttavan Essence-hankkeen tavoitteena on edistää kestävää kaupunkisuunnittelua ja tuoda teema osaksi myös korkeakouluopetusta. Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä viiden korkeakoulun kesken 30 opintopisteen Smart Sustainable Cities -opintokokonaisuus, jossa hyödynnetään uudenlaisia oppimismenetelmiä. Virtuaalisuus ja monimuoto-opetus ovat olennainen osa kurssin toteutusta.

Lisäksi kaupunkien osallisuus on keskeinen elementti opintokokonaisuuden luomisessa. Mukana ovat niin Turun, Alcoin kuin Utrechtin kaupungit, joista jokainen tarjoaa todellisen kestävän kaupunkisuunnittelun ongelman opiskelijoiden ratkaistavaksi kurssin aikana. Kesäkuussa järjestetty Smart City Bootcamp oli yksi hankkeen aikana testattavista oppimismenetelmistä. Lisätietoa hankkeesta löydät täältä: http://husite.nl/essence/

Teksti: Jenni Suominen, Turku AMK