Yritysten ja korkeakoulujen kohtaaminen hyödyttää kaikkia

08.12.2015
Kuva: Joonas Salo

Kollegat kehittävät -tapahtuma antoi virikkeitä yritys- ja opetustoimintaan

​– Ideoinnin ei tarvitse olla jäykkä tai pitkä prosessi.

Brahea-keskuksen projektipäällikkö Tero Keva uskoo yritysten ja korkeakoulujen välisen vuorovaikutuksen helppouteen. Hänen mukaansa molemmat kykenevät tarjoamaan rennosti hyödyllisiä virikkeitä toisilleen.

Tätä ilmentää syyskuussa järjestetty, Kevan koordinoima Kollegat kehittävät -tapaaminen. Se yhdisti alueen korkeakouluopettajia ja paikallisen ICT-yrityksen Verkkotaito Oy:n ideoimaan toimintaansa yhdessä. Verkkotaito sai tapahtumasta käyttöönsä konkreettisia ideoita tuotekehitykseen, opettajat käytännöllisiä caseja käsiteltäväksi opiskelijoiden kanssa.

– Opiskelijat saavat työelämätaitoja, kun caseja aletaan toteuttaa kursseilla. Caset ovat alusta asti aitoja, Keva kertoo.

Toimitusjohtaja Tero Raitanen , Verkkotaito Oy: ”Oli hyvä sessio! Itse asiassa saimme suoraan yhden idean, jota voimme heti lähteä hyödyntämään tuotekehityksessämme. Ja sen lisäksi sovimme 2-3 muuta asiaa jatkotyöstettäväksi.”

Projektitutkija Laura Hollmén, Turun yliopiston Johtamisen ja yrittäjyyden laitos: ”Tämä on todella mukava tapa kuulla yrityksen tilanteista ja tarpeista, ja miettiä, miten oma osaaminen tai kollegoiden osaaminen voisi auttaa yritystä eteenpäin. On tosi palkitsevaa sekä antaa konkreettisia ideoita että inspiraatiota yrityksille. Nämä keskustelutilaisuudet ovat tosi arvokkaita, näitä saisi olla lisää ja tällä samalla kevyellä tyylillä.”

Vuoden alusta toimineeseen Spark Up Portti -hankkeeseen liittyvä tapaaminen järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Jokaisella kerralla läsnä on ollut kymmenkunta opettajaa. Tulevilla kerroilla mukaan on tarkoitus saada lisäksi kaksi tai kolme Turun alueen yritystä.

Kuva: Joonas Salo
Kuva: Joonas Salo

Tapaaminen yhdistää myös korkeakoulut

Tapahtuman luonne pienimuotoisena keskustelutilaisuutena on oleellista sen hedelmällisyydelle. Tapaamisessa korkeakoulujen opettajat kohtaavat paitsi yrityksiä, myös toisensa. Kohtaaminen hyödyttää opettajia, jotka saavat uusia ideoita opetukseensa ja mahdollisuuden edistää yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta.

– Näin yritykset näkevät, että korkeakouluissa on osaamista niin opettajilla kuin oppilailla, Kevo uskoo.

Hänen mukaansa tapaamisen kompaktius mahdollistaa sen, että tapahtuma on helppo järjestää ja sille on vaivatonta osallistua. Pieni koko myös edistää tapahtuman käytännönläheisyyttä ja tarvelähtöisyyttä.

Kollegat kehittävät -tapaaminen on tarkoitus järjestää seuraavan kerran loppuvuodesta. Tapahtumakonseptia on tarkoitus jatkaa myös ensi vuonna.

SparkUp Portti -hanke on perustettu lisäämään korkeakouluyhteisön ja Varsinais-Suomen yritysten välistä kanssakäymistä. Turun yliopiston Brahea-keskuksen Kehittämispalvelut koordinoi hanketta. Siihen osallistuvat Humanistinen ammattikorkeakoulu, Turun ammattikorkeakoulu, Turku Science Park Oy ja Turun yliopiston Kauppakorkeakoulun Johtamisen ja yrittäjyyden laitos.