Kierrätetyistä banderolleista lamppuinstallaatio Forumiin

09.12.2015
Kuva: Laura Knych
kiertotalous, kierrätys, upcycling, banderollit
Kuva: Laura Knych

Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat luoneet Forum kortteliin lamppuinstallaation, joka on valmistettu kierrätetyistä mainosbanderolleista. Banderolleja on kierrätetty uusiin käyttötarkoituksiin Turun AMK:n kautta vuodesta 2014 alkaen. Lamppuinstallaatio on osa Forumin elävöittämisprojektia, jossa kauppakeskuksesta luodaan viihtyisä kohtaamispaikka.

Opiskelijat ja yritykset ovat innovoineet käyttökelpoisesta materiaalista uusia tuotteita. Tällä hetkellä materiaalista on valmistettu mm. pyöräkasseja, lippiksiä, koruja, kasseja ja vyölaukkuja – mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lamppu-installaatio toteutettiin syksyn 2015 aikana ja siinä lamppukehikkoja päällystettiin banderolleista leikatuilla palasilla.

  • Kiertotalous on AMKn uuden strategian kärjessä, mutta on hyvä ettei se jää vain sanahelinäksi. Näiden banderollien kautta AMK voi tuoda konkreettisesti esille Varsinais-Suomen kiertotalous-osaamista, kertoo projektipäällikkö Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta.

Yhteistyöllä rakennetaan uudenlaista kaupunkiympäristöä

Lamppuinstallaation suunnitteli Turun ammattikorkeakoulun mainonnan suunnittelun opiskelija Sampsa Sipilä. Apuna käytännön toteutuksessa oli muita opiskelijoita. Installaatio toteutettiin Forumin toimeksiannosta. Huhtikuussa 2015 alkaneen projektin tarkoitus on elävöittää Forum kortteli uudeksi upeaksi kauppa- ja elävän kulttuurin kohtaamispaikaksi. Tilasta on tarkoitus saada viihtyisä sekä luoda puitteet uusille yrittäjille. Nyt toteutettava lamppuinstallaatio tuo valoa ja modernia tunnelmaa Forumin kauppakeskukseen sekä edesauttaa opiskelijoita tuomaan ideoitaan kaikkien nähtäville.

  • Hienoa nähdä projektin toteutuvan ja että kaupungissa uskalletaan lähteä kokeilemaan jotain uutta. Sekä Forum että AMK ovat hienosti lähteneet luomaan uudenlaista kaupunkiympäristöä ja on mukava olla mukana tällaisessa projektissa. Näkisin mielelläni lisää tällaista yhteistyötä, sanoo lamppuinstallaation suunnitellut Sampsa Sipilä.

Turun AMK ja Turun kaupunki aloittivat viime vuonna yhteistyön mainosbanderollien keräämiseksi uusiokäyttöön. Tavoitteena on hyödyntää aiemmin jätteeksi päätyneet mainosbanderollit kierrätystuotteiden raaka-aineena. Tähän mennessä on kerätty mm. Turun kaupungin, Turun kaupunginteatterin, Ruisrockin ja Turun Filharmonisen Orkesterin mainosbanderolleja. Banderollien varastoinnin lisäksi Turun AMK etsii aktiivisesti materialille uusia hyödyntäjiä, joita onkin jo löytynyt ympäri Suomea.

 

Lisätietoja:

Sampsa Sipilä

sampsa.sipila@edu.resurssitehokkuus.turkuamk.fi

 

Piia Nurmi, Koulutus- ja tutkimusvastaava

Turun ammattikorkeakoulu

piia.nurmi@turkuamk.fi

0403550931

www.resurssitehokkuus.fi