Kansainvälinen älykkäiden kestävien kaupunkiratkaisujen intensiivikurssi Turussa

22.04.2017

Turun ammattikorkeakoulun Sepänkadun kampuksella käy kuhina. Kolmen viikon intensiivikurssille osallistuvat opiskelijat Iso-Britannian, Saksan ja Hollannin korkeakouluista yhdessä Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa työskentelevät älykkäisiin kestäviin kaupunkiratkaisuihin liittyvien toimeksiantojen kanssa. Intensiivikurssi on osa Smart Sustainable Cities -kurssia, joka toteutetaan osana Carpe Essence -hanketta.

Kurssilla tehdään kuutta erilaista Turun kaupungin antamaa toimeksiantoa liittyen älykkäisiin kestäviin kaupunkeihin.

“Toimeksiantoina on muun muassa pyöräilyn kehittämistä kaupungissa, erilaisia liikkumisratkaisuja, sähköiset lautat ja vesiliikenne yleisesti. Opiskelijat kehittävät myös esimerkiksi opiskelijoihin liittyviä palveluja”, kertoo Jenni Suominen, yksi kurssin vetäjistä Turun ammattikorkeakoulusta.

Turun ammattikorkeakoulun energia- ja ympäristötekniikan opiskelija Tapio Kankaanpään mielestä kurssi on hyvä väylä oman kansainvälisen osaamisen harjoittamiseen. Hänen ryhmänsä toimeksiantona on markkinoida kaupunkipyöriä ja miettiä pyöräilyinfrastruktuurin parantamista Turussa.

“Parilta seuraavalta viikolta odotan intensiivistä työtä, mutta onneksi ison porukan kanssa pystymme jakamaan työtä ja vastuuta. Toivotaan, että pystymme ylittämään asiakkaan odotukset ja että he yllättyvät positiivisesti projektimme tuloksista”, Tapio sanoo.

Utrechtin ammattikorkeakoulussa Hollannissa opiskeleva Willemijn Engelen otti osaa kurssiin, koska on kiinnostunut kestävästä kehityksestä ja kokee sen tärkeänä tulevaisuuden kannalta. Hänestä on mukavaa opiskella yhdessä toisten korkeakouluopiskelijoiden kanssa kansainvälisessä ilmapiirissä.

Willemijnin mielestä kurssin innovatiiviset oppimismenetelmät ovat inspiroivia. Erityisesti hän pitää siitä, että omaa luovuutta ja ideoita saa tuoda esille vapaasti. Hän on myös tykännyt Turussa viettämistään päivistä ja on iloissaan Turun aurinkoisesta säästä.

“Rakastan jokilaivoja, ne ovat todella söpöjä! En ole vielä ehtinyt näkemään paljoakaan, mutta tänä viikonloppuna aiomme tutustua kaupunkiin enemmän. Vierailemme myös saaristossa”, hän kertoo.

Manchesterin yliopistosta Iso-Britanniasta Turkuun intensiivikurssille matkanneen Jordan Doylen mielestä yhteistyö hollantilaisten, suomalaisten ja saksalaisten kanssa on mieltä avartavaa.

“Haluan tuoda tuulahduksen Manchesteria suomalaisiin projekteihin”, Jordan hymyilee pilke silmissään.

Kansainvälisistä opiskelijoista muodostuvat ryhmät työskentelevät projektiensa parissa kolmen viikon ajan. Kurssi huipentuu perjantaina 21.4. klo 9.00—13.00 yhdeksän opiskelijaryhmän pitchatessa älykkäät ja kestävät kaupunkiratkaisunsa Turun ja Porin kaupungeille SparkUp Turun tiloissa Tykistökadulla.

Teksti: Laura Laitinen ja Marketta Virta