Jätteestä resurssiksi REEFAMAn kesäpajassa

11.09.2015
Students working in the summer

Kesällä 2015 aloitetussa REEFAMA-projektissa etsitään paikallisten yritysten materiaalivirroille uusia käyttötarkoituksia.

Teollisuudessa metallijätteen kierrättäminen on toiminut pitkään hyvin metallien korkean hinnan vuoksi. Hiljalleen myös muiden materiaalien, kuten muovin, tehokkaammalle kierrättämiselle alkaa löytymään taloudellista intressiä. REEFAMA vastaa tähän trendiin.

Viisi kesäharjoittelua REEFAMA-projektissa suorittavaa insinööriopiskelijaa tutki kesän aikana yhteistyöyritysten materiaalivirtoja ja etsi niille uusia käyttötarkoituksia. Mukana oli Energia- ja ympäristötekniikasta Eeva Salmi, Veera Hatulainen ja Venla Käyhkö, automaatiotekniikasta Ville Eerola ja tuotantotekniikasta Henry Jalava. Yhteistyöyrityksinä projektissa ovat nyt jo toimineet Meyer Turku ja autopurkamo Oili Jalonen.

Kesän aikana opiskelijat tutustuivat resurssitehokkuusaiheeseen vierailemalla useissa alan yrityksissä. Opiskelijat tutkivat erityisesti muovin kierrätysmahdollisuuksia ja selvisi, että esimerkiksi molemmilta yhteistyöyrityksiltä jätteenä syntyvän ABS-muovin kierrättäminen on usein hyvin kannattavaa. Konkreettisena tuloksena opiskelijat löysivät aiemmin energiaksi päätyneille 18 000 muovikelalle potentiaalisen materiaalihyödyntäjän.

Syksyllä 2015 alkava Materiaalikierrot ja resurssitehokkuus moduuli eli kurssikokonaisuus jatkaa REEFAMA projektia kesän kokemusten pohjalta. Moduuliin tulee mukaan useita eri alojen yrityksiä ja opiskelijoita.

reefama
Kesäharjoittelijat Veera Hatulainen ja Eeva Salmi projektihommissa

 

(Teksti: Veera Hatulainen)